Zbog Godišnjeg odmora 

    Radno vrijeme trgovine:

    PON - PET: 08:00 - 18:00

    SUB: 08:00 - 13:00

    Nedjelja, praznici i blagdani ne radimo

    Web shop narudžbe zaprimamo: 00:00 - 24:00

    Koji je razlika između toplinske pumpe i klima uređaja?

    Koji je razlika između toplinske pumpe i klima uređaja?



    Kako radi toplinska pumpa?


    Toplinska pumpa je dizajnirana da izvuče toplinu iz okoline i koristi je za grijanje ili zagrijavanje sanitarne vode. Toplina se može izvući iz tla ili zraka. Budući da ta izvor topline obično nije dovoljna za zagrijavanje cijele kuće ili vode za podno grijanje, koristi se termodinamički proces.


    Toplinska pumpa se sastoji od tri glavne komponente:


    Sustav za izvor topline


    Ovaj sustav izvlači toplinu iz okoline. Koristi se tekućina s antifrizom koja apsorbira toplinu okoline i prenosi je do toplinske pumpe.


    Toplinska pumpa


    Ova pumpa omogućava korištenje dobivene topline iz okoline. Hladivo cirkulira u zatvorenom krugu. U isparivaču se energija okoline prenosi na hladivo, koje se zatim isparava. U kondenzatoru hladivo vraća u svoje izvorno stanje.


    Sustav za skladištenje i distribuciju


    U ovom sustavu toplina se ili pohranjuje ili distribuira u kući. Obično se koristi voda kao medij za grijanje. Ona preuzima toplinu iz kondenzatora i prenosi je dalje do distribucijskog sustava, poput radijatora. Ventilator može podržati proces razmjene u distribucijskom sustavu.


    Ovaj proces se odvija kontinuirano i uvijek iznova započinje.


    Kako radi klima uređaj?


    U osnovi, klima uređaj ima zadatak prenositi energiju s jednog mjesta na drugo. Izvlači toplinu iz zraka u prostoru i prenosi je van. Toplinska energija se prenosi s mjesta visoke temperature na mjesto niske temperature. Za obrnuti proces koristi se rashladno sredstvo koje se izmjenično nalazi u tekućem i plinovitom stanju. Princip je sličan onom kod toplinske pumpe, samo obrnutog smjera.


    Ključna razlika između klima uređaja i toplinske pumpe je u njihovoj primarnoj namjeni. Toplinska pumpa se uglavnom koristi za proizvodnju topline, dok je glavna svrha klima uređaja klimatizacija prostora. Međutim, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, granice između njih se sve više zamagljuju. Klima uređaji danas mogu zagrijavati prostorije, dok toplinske pumpe mogu osigurati ugodno hlađenje.


    Toplinska pumpa- klima uređaj: potpuno rješenje za svaki dom.


    Kao što je već spomenuto u prethodnom odlomku, više nema čvrstih granica između pojedinih područja primjene klima uređaja i toplinske pumpe. Sada je moguće kupiti i toplinske pumpe s integriranim klima uređajem koje predstavljaju potpuno rješenje. Dakle, oni koji su do sada koristili toplinsku pumpu za grijanje i klima uređaj za hlađenje prostora, sada mogu koristiti sustav koji obavlja obje funkcije.


    Što je toplinska pumpa s klima uređajem?


    To je zapravo toplinska pumpa koja ima integriranu funkciju hlađenja. Ponekad se funkcija hlađenja može dodati i konvencionalnim toplinskim pumpama, ali to je povezano s visokim troškovima.


    Toplinska pumpa s hlađenjem radi prema istom principu. Međutim, kod funkcije hlađenja razlikujemo aktivno i pasivno hlađenje.


    Aktivno hlađenje


    Aktivno hlađenje, također poznato kao "active cooling", koristi princip rada toplinske pumpe obrnutim redoslijedom. Umjesto da se toplina uzima iz okolnog zraka ili tla, uzima se iz zraka u prostoriji. Za to je potrebno da toplinska pumpa ima dodatne komponente: drugi ekspanzijski ventil i četverosmjerni ventil. Pomoću tih komponenti toplinska pumpa može stvoriti ugodnu temperaturu od oko 20 stupnjeva Celzija u prostorijama.


    Pasivno hlađenje


    Za razliku od klima uređaja, toplinska pumpa može pasivno hladiti prostor. Pasivno hlađenje je moguće i kod toplinskih pumpi s podzemnom vodom ili s vodom-vodom. Ovaj princip koristi temperaturnu razliku između tla i unutarnjih prostorija kuće. Toplina se uzima putem cirkulirajuće grijane vode i prenosi u tlo, pri čemu se ne aktivira krug hladnjaka. Za to se troši vrlo malo dodatne energije, a stanari to smatraju ugodnijim jer ne dolazi do strujanja hladnog zraka. Međutim, snaga pasivnog hlađenja znatno je manja od aktivnog hlađenja.


    Efikasne split toplinske pumpe za udobno grijanje i hlađenje


    Split toplinske pumpe pružaju izvrsno rješenje za grijanje i hlađenje. Za razliku od tradicionalnih modela, tihe unutarnje jedinice su odvojene od vanjske jedinice koja vodi zrak. Time se postiže gotovo neprimjetan rad i ušteda prostora u unutrašnjosti. Moderni Split uređaji također imaju noćni način rada koji dodatno smanjuje razinu buke. Ova vrsta toplinske pumpe čak je propisana u područjima s nizom kuća u nizu i turističkim destinacijama kako bi se izbjegla buka i smetnje.


    Koliko košta toplinska pumpa s klima uređajem?


    Toplinska pumpa s klima uređajem jedan je od najekološki prihvatljivijih načina grijanja jer koristi prirodnu toplinu okoline umjesto fosilnih goriva. Mana je da je početna investicija nešto veća u usporedbi s plinskim ili uljnim grijanjem, ali ta se investicija isplati kroz uštede u energetskim troškovima tijekom nekoliko godina. Također, ugradnja toplinske pumpe s klima uređajem je državno poticajna.


    Koje su prednosti toplinske crpke klima uređaja u usporedbi s običnim klima uređajem?


    Toplinska crpka klima uređaja pruža ključne prednosti jer kombinira dva sustava u jednom. To rezultira ne samo uštedom kod početne kupovine, već i dugoročnom uštedom energije. Također, pasivno hlađenje osigurava ugodnu i ravnomjernu raspodjelu zraka u prostoru, bez stvaranja hladnog protoka zraka. To stvara ugodnije okruženje. Još jedna prednost je činjenica da je u Hrvatskoj vrlo veliki broj dana u kojima je potrebno hlađenje prostorija. Stoga ima mnogo razloga za odabir toplinske crpke s integriranom funkcijom hlađenja.


    Zaključak


    Kada je riječ o razlici između toplinske pumpe i klima uređaja, ključno je razumjeti njihove načine rada. Toplinska pumpa koristi termodinamički proces kako bi izvukla toplinu iz okoline i koristila je za grijanje ili zagrijavanje vode. S druge strane, klima uređaj prenosi toplinu iz unutarnjeg prostora i prenosi je vani radi hlađenja prostora. Glavna razlika između njih je u njihovoj primarnoj namjeni, pri čemu se toplinska pumpa uglavnom koristi za proizvodnju topline, dok je glavna svrha klima uređaja klimatizacija prostora. Međutim, suvremena tehnologija omogućuje sve veće preklapanje funkcija, pa toplinske pumpe mogu pružiti ugodno hlađenje, a klima uređaji mogu imati mogućnost zagrijavanja. Također, toplinska pumpa s integriranom klima funkcijom predstavlja cjelovito rješenje koje omogućuje i grijanje i hlađenje prostora. Ovisno o potrebama i uvjetima, odabir između toplinske pumpe i klima uređaja treba se temeljiti na energetskoj učinkovitosti, uštedama u troškovima i udobnosti koju pružaju.



    0