Zbog Godišnjeg odmora 

    Radno vrijeme trgovine:

    PON - PET: 08:00 - 18:00

    SUB: 08:00 - 13:00

    Nedjelja, praznici i blagdani ne radimo

    Web shop narudžbe zaprimamo: 00:00 - 24:00

    Ugradnja klima uređaja na stare građevine

    Ugradnja klima uređaja na stare građevine



    Split klimatizacijski sustavi posebno su pogodni za naknadnu ugradnju u starim zgradama. One se sastoje od vanjske jedinice i jedne ili više unutarnjih jedinica. Vanjska jedinica se montira na zid kuće ili na pod ispred kuće, dok su unutarnje jedinice dostupne kao zidne ili stropne jedinice. Split klima uređaji dolaze u različitim klasama učinka, što ih čini prikladnim kako za pojedinačne prostorije tako i za cijeli stan.


    Ako konstruktivni uvjeti ili suglasnost stanodavca onemogućuju ugradnju split sustava klimatizacije, kao alternativa se mogu koristiti monoblok uređaji. Oni zauzimaju manje prostora jer se sastoje od jednog uređaja koji se postavlja u zatvorenom prostoru. Topli zrak se crijevom usmjerava van kroz prozor ili lagano otvorena vrata. Međutim, topli zrak stalno ulazi u prostoriju, što smanjuje energetsku učinkovitost monoblok uređaja i dovodi do većih troškova rada.


    Precizna izjava o troškovima i pregled strukturnih i pravnih zahtjeva preporučljivi su prije naknadne ugradnje klimatizacijskog sustava u staroj zgradi. Preporučljivo je potražiti stručni savjet kako biste pronašli optimalan sustav za vlastite potrebe.


    Naknadna ugradnja sustava klimatizacije u staroj zgradi: koje troškove možete očekivati?


    Ako razmišljate o poboljšanju unutarnje klime u svojoj staroj zgradi ugradnjom klimatizacijskog sustava, postavljaju se pitanja o troškovima. Međutim, nije lako dati općenit odgovor na ovo pitanje jer se moraju uzeti u obzir različiti čimbenici koji utječu na financijski izdatak.


    Prije svega treba izračunati prostor koji će se hladiti klima uređajem. Nakon što imate odgovarajuću kvadraturu, morate odlučiti koji vam je rashladni kapacitet potreban i treba li klimatizacijski sustav raditi neprekidno ili samo određenim danima. Uz to, potrebno je voditi računa o energetskoj učinkovitosti odabranog klimatizacijskog sustava.


    Čak i ako imate ograničen budžet, nemojte svoju odluku o kupnji klima uređaja temeljiti samo na troškovima kupnje i ugradnje. Ako prvotno jeftiniji model morate zamijeniti nakon samo nekoliko godina, ukupni troškovi bit će veći nego da ste se od samog početka odlučili za dugovječniji, skuplji klima uređaj.


    Kolika je potrošnja energije sustava klimatizacije u staroj zgradi?


    Moderne klima uređaje karakterizira visoka energetska učinkovitost, iako su klima uređaji do prije nekoliko godina smatrani velikim potrošačima struje. Prilikom odluke o kupnji stoga je važno obratiti pozornost na navedeni razred energetske učinkovitosti. Međutim, smislena usporedba moguća je samo unutar jedne vrste uređaja. Visokokvalitetni split klimatizacijski sustav klase učinkovitosti B može pod određenim okolnostima hladiti ekonomičnije od monoblok jedinice klase A. Za dugoročno, ekonomično i štedljivo hlađenje neophodan je savjet stručnjaka. Potrošnja energije, a time i troškovi energije modernog sustava klimatizacije su u nižem rasponu. Usput, električnu energiju možete uštedjeti podupiranjem vašeg klimatizacijskog sustava sjenilima.


    Potrošnja energije klimatizacijskih sustava u starim zgradama: strukturni i pravni aspekti naknadne ugradnje


    Naknadna oprema klimatizacijskim sustavom u staroj zgradi može poboljšati udobnost i energetsku učinkovitost. Međutim, prije nego počnete instalirati split klima uređaj, postoji nekoliko strukturnih i zakonskih zahtjeva koje biste trebali razmotriti.


    Važna točka je veza vanjske jedinice s unutarnjom jedinicom. To obično zahtijeva proboj zida. Budući da se radi o izmjenama postojeće strukture, morate barem dobiti dopuštenje od vlasnika nekretnine ako niste vlasnik. Osim toga, ne smiju se zanemariti smjernice zakona o gradnji i pravilnik o kontroli imisije.


    Ključno je da pri ugradnji klimatizacijskog sustava u stari objekt ne ugrozite statiku objekta. Zbog toga biste trebali izbjegavati otvaranje nosivih zidova. Ako niste sigurni, građevinski geodet može vam pomoći sa stručnim mišljenjem. Ovo izvješće također vam može pomoći u pravnim pitanjima i zahtjevima zakona o gradnji.


    Osim strukturalnih aspekata, trebali biste uzeti u obzir i potrošnju energije klimatizacijskog sustava. Stare zgrade često su loše izolirane, što može dovesti do povećanih energetskih potreba. Preporučljivo je poboljšati izolaciju zgrade prije postavljanja klima uređaja kako bi se smanjila potrošnja energije. To može pomoći u smanjenju tekućih troškova klima uređaja uz istovremeno smanjenje utjecaja na okoliš.


    Općenito, naknadna ugradnja sustava klimatizacije u staroj zgradi je moguća, ali zahtijeva pažljivo planiranje i razmatranje strukturalnih i zakonskih zahtjeva. Profesionalni geodet može vam pomoći kroz ovaj proces i osigurati da instalacija ispunjava zakonske i energetske zahtjeve. Obraćajući pozornost na ove aspekte, možete povećati udobnost u svojoj staroj zgradi i u isto vrijeme optimizirati potrošnju energije.


    U nastavku ćemo Vam objasniti nekoliko bitnih prednosti koje dolaze s ugradnjom klima uređaja!


    Poboljšanje energetske učinkovitosti: ugradnja klima uređaja u staru zgradu može rezultirati poboljšanjem energetske učinkovitosti. Osim hlađenja prostora, moderni klima uređaji nude i opciju grijanja tijekom hladnih mjeseci. Korištenje energetski učinkovitih modela i pravilno održavanje može značajno smanjiti potrošnju energije i troškove grijanja i hlađenja.


    Filtriranje zraka: klima uređaji ne samo da ohlađuju prostor, već mogu i poboljšati kvalitetu zraka. Mnogi moderni uređaji opremljeni su filtrima koji uklanjaju čestice prašine, pelud, alergene i ostale zagađivače iz zraka. To je posebno korisno za osobe koje pate od alergija ili respiratornih problema.


    Tihi rad: stariji modeli klima uređaja često su poznati po svojoj buci, što može biti ometajuće. Međutim, suvremeni klima uređaji dizajnirani su s tehnologijom smanjenja buke, što omogućuje tihi rad čak i pri visokim postavkama.


    Programabilni termostati: mnogi klima uređaji dolaze s programabilnim termostatima koji omogućuju precizno podešavanje temperature prema rasporedu. To vam omogućuje da automatski prilagodite rad klima uređaja prema vašim potrebama, što rezultira većom udobnošću i dodatnim uštedama energije.


    Inverterska tehnologija: mnogi moderni klima uređaji koriste invertersku tehnologiju koja omogućuje precizno upravljanje brzinom kompresora. Ova tehnologija prilagođava rad uređaja prema stvarnim potrebama prostora, što rezultira uštedama energije i konstantnom održavanju željene temperature.


    Povezivost i pametne funkcije: napredak tehnologije omogućuje svu veću povezanost klima uređaja s pametnim telefonima i kućnim sustavima. Ovo omogućuje daljinsko upravljanje uređajima, praćenje potrošnje energije i prilagodbu postavki putem mobilnih aplikacija. Pametne funkcije također mogu uključiti upotrebu glasovnih naredbi i integraciju s drugim pametnim uređajima u vašem domu.


    Ekološki prihvatljive opcije: sve veće vijesti o zaštiti okoliša potiču razvoj ekološki prihvatljivih klimatskih uređaja. Ove opcije koriste prirodne rashladne tekućine s manjim utjecajem na ozonski omotač i smanjenom emisijom stakleničkih plinova. Odabir takvih klima uređaja može doprinijeti smanjenju vašeg ekološkog otiska.


    Poboljšanje udobnosti stanovanja: ugradnja klima uređaja u stare zgrade poboljšava udobnost stanovanja. Omogućuje kontrolu temperature i vlažnosti unutar prostora, što stanarima pruža mogućnost prilagodbe uvjeta prema vlastitim preferencijama. Također, klima uređaji mogu smanjiti buku izvana, poboljšavajući tako kvalitetu života u urbanim područjima.


    Održavanje stabilne temperature: stare zgrade često imaju lošu izolaciju i nisu dovoljno opremljene za suočavanje s ekstremnim temperaturama. Ugradnjom klima uređaja omogućuje se održavanje stabilne temperature unutar prostora, što osigurava ugodan boravak bez obzira na vanjske uvjete. To je posebno važno za osobe osjetljive na ekstremne temperature, poput starijih osoba ili djece.



    Ugradnja klima uređaja u stare zgrade pruža brojne koristi i prednosti koje obuhvaćaju poboljšanje kvalitete zraka, održavanje stabilne temperature, povećanje energetske učinkovitosti, zaštitu vrijednih predmeta te poboljšanje udobnosti stanovanja. Ova modernizacija starih zgrada ima široki spektar pozitivnih učinaka na stanare i okoliš.


    Jedna od ključnih prednosti ugradnje klima uređaja u stare zgrade je poboljšanje zdravlja stanara. Zastarjeli sustavi ventilacije često ne pružaju dovoljno svježeg zraka, što može rezultirati akumulacijom štetnih tvari kao što su plijesan, prašina i alergeni. Ugradnjom klima uređaja opremljenih kvalitetnim filtarskim sustavima, zrak se čisti od tih štetnih tvari, čime se smanjuje rizik od respiratornih problema i poboljšava kvaliteta unutarnjeg zraka.


    Stare zgrade često imaju problema s izolacijom i nisu dovoljno opremljene za suočavanje s ekstremnim temperaturama. Ugradnja klima uređaja omogućuje održavanje stabilne temperature unutar prostora, bez obzira na vanjske uvjete. To stvara ugodno i ugodno okruženje za stanare, posebno za one osjetljive na ekstremne temperature poput starijih osoba i djece.


    Uz poboljšanje udobnosti stanovanja, ugradnja klima uređaja u stare zgrade također može rezultirati povećanjem energetske učinkovitosti. Moderni klima uređaji koriste napredne tehnologije poput invertera koji prilagođavaju brzinu kompresora prema potrebama, čime se smanjuje potrošnja energije. Dodatno, ugradnjom energetski učinkovitih klima uređaja moguće je smanjiti gubitke energije kroz prozore i vrata, što dodatno poboljšava energetsku učinkovitost zgrade.


    Klima uređaji također pružaju zaštitu vrijednih predmeta koji se nalaze u starim zgradama. Visoka temperatura i vlažnost mogu negativno utjecati na umjetničke predmete, antikvitete i osjetljive materijale. Ugradnjom klima uređaja može se održavati stabilna klima unutar prostora, što osigurava dugoročnu zaštitu i očuvanje ovih vrijednih predmeta.


    Konačno, ugradnja klima uređaja donosi i estetske prednosti. Modernizacija starih zgrada prilagođavanjem suvremenim standardima, uključujući ugradnju klima uređaja, može znatno poboljšati vizualni izgled prostora. Svježina i suvremenost koju klima uređaji donose stvaraju pozitivan dojam na potencijalne kupce ili najmoprimce, čime se povećava vrijednost nekretnine.


    Ugradnja klima uređaja u stare zgrade ima širok raspon pozitivnih učinaka na stanare i zgradu. Poboljšava zdravlje, udobnost, energetsku učinkovitost i vrijednost nekretnine. Stoga, ulaganje u modernizaciju starih zgrada putem ugradnje klima uređaja može biti izuzetno korisno i donijeti dugoročne prednosti za sve uključene strane.



    0