Zbog Godišnjeg odmora 

    Radno vrijeme trgovine:

    PON - PET: 08:00 - 18:00

    SUB: 08:00 - 13:00

    Nedjelja, praznici i blagdani ne radimo

    Web shop narudžbe zaprimamo: 00:00 - 24:00

    Kako funkcioniraju klima uređaji

    Kako funkcioniraju klima uređaji


    Postoje različiti tipovi i modeli klima uređaja, dizajnirani prema veličini prostorije i individualnim potrebama. Unatoč raznolikosti modela, njihov princip rada u biti se temelji na hladnjaku. Klima uređaj hladi topli zrak pomoću ciklusa hlađenja.


    Rashladni krug sastoji se od četiri glavne komponente:


    • kompresora,
    • kondenzatora,
    • ekspanzijskog ventila,
    • isparivača


    Kompresor ima ključnu ulogu jer komprimira i tlači rashladno sredstvo. To povećava njegovu temperaturu. Zagrijano rashladno sredstvo se zatim šalje u kondenzator kroz koji prolazi kako bi odbacilo toplinu i ohladilo se.


    Nakon što se rashladno sredstvo ohladi, ono teče kroz ekspanzijski ventil, gdje se njegov tlak i temperatura smanjuju. To ga pretvara u hladnu paru niskog tlaka. Ova hladna para se zatim šalje u isparivač gdje se susreće s toplim zrakom i hladi ga.


    Proces se kontinuirano ponavlja kako bi se sobna temperatura održala na željenoj razini. Klima uređaj odvodi toplinu i vlagu iz zraka u prostoriji i tako stvara ugodnu klimu.


    Moderni klima uređaji nude dodatne funkcije kao što su filtriranje zraka, ovlaživanje zraka pa čak i individualne postavke za različite prostorije. Neki napredni klima uređaji također omogućuju kontrolu putem pametnih kućnih sustava ili mobilnih aplikacija.




    R32 rashladni plin: ekološki korak prema učinkovitijim klima uređajima


    Kada govorimo o klima uređajima, ne možemo zanemariti važnost rashladnih plinova koji omogućuju njihovo optimalno funkcioniranje. U posljednjim godinama, jedan plin je sve više dobivao na popularnosti zbog svojih ekoloških i energetski učinkovitih svojstava - R32 rashladni plin.


    R32, ili difluorometan, je novija alternativa starijim plinovima poput R22 i R410A. On je klasičan primjer kako tehnologija može doprinijeti smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. R32 plin ima mnoge prednosti koje ga čine atraktivnom opcijom u klima uređajima.


    Prva i najznačajnija prednost R32 plina kod klima uređaja je njegov manji potencijal za globalno zagrijavanje. On ima znatno manji utjecaj na stvaranje stakleničkih plinova u usporedbi s prethodno korištenim plinovima. Korištenje R32 plina može značajno smanjiti emisije CO2, što je ključno u borbi protiv klimatskih promjena.


    Osim ekološke koristi, R32 plin ima i energetski učinkovite karakteristike. On ima visoku učinkovitost u prijenosu topline, što znači da klima uređaji koji koriste R32 plin mogu brže postići željenu temperaturu u prostoru. To dovodi do manje potrošnje energije i nižih računa za električnu energiju.


    Još jedna prednost R32 plina je njegova sigurnost. Iako je R32 zapaljiv plin, on ima visoku granicu paljivosti, što znači da je siguran za korištenje u klima uređajima uz pravilnu instalaciju i održavanje. Važno je da se sve instalacije i popravci klima uređaja s R32 plinom obavljaju od strane kvalificiranih profesionalaca kako bi se osigurala sigurnost i pravilno funkcioniranje.


    Također je važno napomenuti da mnogi proizvođači klima uređaja sada nude modele koji koriste R32 plin. Ovi uređaji često dolaze s dodatnim značajkama poput energetskih oznaka i pametnih kontrola koje omogućuju još veću uštedu energije.


    Proces rada klima uređaja


    • Topli sobni zrak vodi se duž isparivača i predaje svoju toplinu tekućem rashladnom sredstvu.
    • Zrak se hladi i vraća u prostoriju kao hladan zrak.
    • U međuvremenu, zagrijano rashladno sredstvo prelazi u plinovito stanje, komprimira se u kompresoru i šalje u izmjenjivač topline.
    • Tamo se oslobađa toplina, rashladna tekućina ponovno postaje tekuća i proces počinje iznova.


    Grijanje pomoću klima uređaja


    Učinkoviti klima uređaji  ne samo da ljeti hlade, već se zimi mogu koristiti i za grijanje, tako da se mogu koristiti tijekom cijele godine. Proces grijanja radi na sličan način kao i hlađenje, ali obrnuto. Umjesto da ispuhuje topli zrak iz prostorije, klima uređaj gura hladan zrak van. Vanjska jedinica apsorbira toplinu iz okolnog zraka i emitira je unutar prostorije. Rashladno sredstvo u vanjskoj jedinici klima uređaja isparava i apsorbira toplinu. Rashladno sredstvo se ukapljuje u unutarnjoj jedinici i pritom oslobađa toplinu. 


    Prednosti klima uređaja s funkcijom grijanja su:


    • Cjelogodišnje korištenje objekta
    • Brže postizanje željene sobne temperature u odnosu na klasično grijanje
    • Istodobno pročišćavanje zraka
    • Smanjenje potrošnje primarne energije za grijanje
    • Smanjenje vlage i sprječavanje stvaranja plijesni


    U većini slučajeva klima uređaji ne mogu u potpunosti zamijeniti klasično grijanje. Klima uređaji služe samo kao dopuna i omogućuje značajne uštede energije. Ako se klima uređaji koriste kao glavni izvor grijanja, time su i troškovi nabave i održavanja veći.


    Savjeti za odabir klima uređaja


    Pronalaženje najboljeg klima uređaja za vaš dom ili ured može biti pravi izazov s obzirom na raznolikost na tržištu. Prilikom donošenja odluke o kupnji provjerite može li uređaj i hladiti i grijati, ima li integrirani filter za pelud i može li se njime upravljati putem aplikacije.


    Klima uređaji - savjeti za kupovinu


    Pravi uređaj za Vašu primjenu

    Uzmite u obzir veličinu prostora koji želite klimatizirati, toplinsku izolaciju fasade, veličinu prozorskih površina i druge postojeće mogućnosti grijanja ili klimatizacije. Što je prostorija veća i manje izvora topline, to bi klima uređaj trebao biti jači.


    Fleksibilni kompresor za hlađenje i odvlaživanje

    Potražite klima uređaj s mobilnim kompresorom koji ne samo da hladi već i odvlažuje. Kontrola brzine vrtnje osigurava automatsku prilagodbu hlađenja i štedi do 30% energije.


    Kvalitativni filtri

    Integrirani filtri za zagađivače filtriraju pelud, kućnu prašinu i dim cigareta iz sobnog zraka i tako osiguravaju čist zrak u vašim sobama.


    Klima uređaji - glasnoća

    Neka glasnoća bude niska kako ne bi ometala korištenje sobe i omogućila dobar san.


    Hlađenje i grijanje

    Neki klima uređaji mogu ne samo hladiti ljeti već i grijati zimi. Provjerite je li vam ova značajka važna.


    Rad

    Obratite pažnju na jednostavnost korištenja klima uređaja. Većina modela dolazi s daljinskim upravljačem, dok se vrhunskim uređajima čak može upravljati s bilo kojeg mjesta putem aplikacije. Zasloni osjetljivi na dodir i zasloni u boji na uređaju nude dodatnu jednostavnost korištenja.


    Potrošnja energije

    Pri kupnji klima uređaja obratite pozornost na navedeni razred energetske učinkovitosti. Što je klasa bolja, to su naknadni troškovi energije manji.


    Obratite pozornost na kvalitetu i dajte klima uređaj ugraditi profesionalno kako biste osigurali optimalne performanse i energetski učinkovit rad. Moći ćete dugo uživati ​​u svom klima uređaju.


    Optimalna klima za različite veličine prostorija


    Odabir odgovarajućeg klima uređaja ovisi o veličini prostorije. Kao smjernica: soba od 25 m² zahtijeva split sustav klimatizacije s učinkom od oko 555 W. Međutim, postoje i drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru.


    Klima uređaji -  izračun potrebne snage


    Praktično pravilo kaže da je potrebno oko 30 vata rashladne snage po kubnom metru prostornog volumena.


    Primjer izračuna rashladnog opterećenja na temelju veličine prostorije


    Pretpostavimo da želite ugraditi klima uređaj u prostoriju površine 20 m² i visine 3 metra. Rezultat izračuna je potrošnja od 20 m² x 3 m x 30 W = 1800 W. Dakle, tražite klima uređaj snage cca. 1,8 kW.


    Ostali čimbenici za određivanje rashladnog opterećenja


    Osim veličine prostorije, pri određivanju optimalne veličine klimatizacijskog sustava potrebno je uzeti u obzir i druge čimbenike:


    Prostorni položaj


    Položaj prostorije u zgradi (podrum, potkrovlje, srednji dio) utječe na rashladno opterećenje. Središnja soba ima koristi od okolnih zidova.


    Da li klima uređaji proizvode veliku buku?


    Dobre vijesti, klima uređaji nisu osobito glasni. Obično uzrokuju normalnu pozadinsku buku, usporedivu sa zvukom kiše uz prozor. Ako klima-uređaj iznenada postane glasniji od prosjeka ili proizvodi neuobičajene zvukove, to ukazuje na kvar.


    Savjeti za smanjenje buke


    Posebno u slučaju samostojećih uređaja, preporučljivo je ne postavljati ih izravno uza zid, već ih ostaviti samostojeće. To poboljšava cirkulaciju zraka i smanjuje buku.


    Klima uređaji - prednosti i nedostaci

    Klimatizacija nudi značajnu dodanu vrijednost ne samo ljeti, već tijekom cijele godine. Međutim, u prošlosti je bilo i točaka kritike. Ako još uvijek niste sigurni je li klima uređaj pravi za vaš dom ili poslovni prostor, pogledajte prednosti i nedostatke.



    Prednosti klimatizacije


    Klima uređaji impresioniraju raznim prednostima:


    Optimalna sobna klima


    Ugodna sobna klima s optimalnom temperaturom presudna je za dobrobit. Sustavi klimatizacije mogu prilagoditi sobnu klimu u bilo koje doba godine ili dana kako bi stvorili ugodnu i zdravu atmosferu. To potiče koncentraciju u uredu i zdravlje u privatnom kućanstvu.


    Pročišćavanje zraka


    Većina klima uređaja opremljena je filtrima za zrak koji uklanjaju onečišćenja iz zraka. To značajno pridonosi čistoj i zdravoj kvaliteti zraka.


    Pogodan za alergije


    Neki klima uređaji imaju filtere za pelud koji mogu filtrirati alergene čestice iz zraka. Osobito u sezoni peludi mogu ublažiti simptome i omogućiti ugodan san.


    Odvlaživanje


    Moderni klima uređaji mogu ne samo hladiti ili grijati, već i regulirati vlažnost. To ne samo da poboljšava kvalitetu zraka, već i smanjuje rizik od rasta plijesni.


    Prostorije s velikim prozorima


    Prostorije s velikim prozorima trebaju dodatno hlađenje jer ljeti propuštaju više topline.


    Izolacija prostorija


    Dobra izolacija smanjuje potrebe za hlađenjem prostorije.


    Tehnički uređaji


    Prisutnost uređaja koji emitiraju toplinu kao što su računala ili rasvjeta može povećati potrebe za hlađenjem.



    Klima uređaji i njihova potrošnja energije


    U prošlosti su se klima uređaji bez sumnje smatrali pravim potrošačima energije. Zbog zastarjele tehnologije zahtijevali su puno energije za adekvatno hlađenje unutarnjih prostora. Osim toga, pridonijeli su onečišćenju okoliša štetnim klimatskim čimbenicima. Danas, međutim, na tržištu postoje klima uređaji s najnovijom tehnologijom koji rade iznimno energetski učinkovito i jedva da prave razliku u računu za struju. Stoga se isplati uložiti u visokokvalitetni uređaj kako biste dugoročno uštedjeli električnu energiju.


    Troškovi električne energije za klimatizaciju - procjena


    Da biste dobili predodžbu o cijeni električne energije vašeg klima uređaja, trebali biste uzeti u obzir potrošnju. To određuje proizvođač po satu. Na primjer, klima uređaj snage 1,8 kW troši 1800 vata na sat. Pomnožite ovaj broj s trenutnom cijenom električne energije kako biste dobili približnu cijenu električne energije. Ako vaš klima uređaj radi godinu dana, možete procijeniti koliko ćete sati raditi u godinama koje dolaze.


    Inverterska tehnologija - energetski učinkovita inovacija u klimatizaciji


    Invertersku tehnologiju u klima uređajima, poznatu i kao on-off tehnologija, karakterizira kontinuirano uključivanje i isključivanje regulatora za regulaciju sobne temperature tijekom rada. Inverter klima uređaj uključuje fleksibilni kompresor koji komprimira rashladno sredstvo radi poboljšanja transporta. Za razliku od tradicionalne tehnologije, inverterski uređaj ne zahtijeva rad s punim opterećenjem.


    Niska potrošnja energije i maksimalni potencijal uštede energije


    Inverterski klima uređaj automatski se isključuje čim se postigne željena sobna temperatura i automatski se ponovno regulira prema potrebi. Ova tehnologija bez stupnjeva iznimno je energetski učinkovita. Jedinicama s inverterom također treba oko trećinu manje vremena da postignu željenu sobnu temperaturu. Osim toga, inverterski uređaji mogu ne samo hladiti, već i grijati, pri čemu je njihov kapacitet grijanja veći za oko 60%.


    Prednosti inverterske tehnologije na prvi pogled:


    • Visok potencijal uštede energije
    • Postizanje vrhunske izvedbe samo kada je potrebno
    • Brza i učinkovita klimatizacija
    • Grijanje i hlađenje u jednom uređaju
    • Brza montaža zahvaljujući zatvaračima za brzo otpuštanje


    U nastavku Vam donosimo nekoliko klima uređaja koje prodajemo u MP Elektronika:


    Klima uređaj Airwell model HHF/YGF 009, 2,5 kW

    0