Video nadzor

    Video nadzor


    Važno je napomenuti da profesionalne kamere za video nadzor često nisu pogodne samo za male i srednje kuće, nego ne zadovoljavaju sigurnosne potrebe većih poslovnih prostora. Kad se radi o prodavnicama koje prodaju potrošačke proizvode, primijetit ćete da koriste veće, profesionalne kamere za nadzor svojih prolaza. 


    Odabir profesionalnih sigurnosnih sustava za poslovne prostore može izgledati kao viši trošak na početku, ali dugoročno je svakako bolja opcija za video nadzor. To se može objasniti činjenicom da se profesionalni sustavi instaliraju od strane certificiranih tehničara i dolaze s punom podrškom i održavanjem, što osigurava visoku razinu pouzdanosti i sigurnosti.


    Na primjer, Arlo bežična kamera mora se redovito puniti, video nadzor može se pregledavati samo putem aplikacije i zahtijeva plaćanje dodatnog prostora za pohranu. 

    Wyze kamera nudi ograničene mogućnosti za obavijesti, nema opciju daljinskog pregleda i ima problema s uključivanjem i isključivanjem infracrvenih senzora. Simplisafe kamere imaju slične probleme kao Arlo i Wyze, uz dodani problem obavijesti koje se ne mogu isključiti.


    Izrazi "visoka razlučivost" i "noćni vid" također se mogu nejasno definirati, što dovodi do pogrešnog razumijevanja mogućnosti kamere. Profesionalni sigurnosni sistemi nude punu boju snimaka čak i noću zahvaljujući novoj tehnologiji poput Wide Dynamic Range i/ili Friendly-Lighting LED-a, što je superiorno u odnosu na zastarjelu infracrvenu tehnologiju senzora koju koriste kamere za zaštitu manjih objekata.



    Također, profesionalni sustavi za video nadzor pružaju vrhunske mogućnosti za analizu videozapisa koji se prikupljaju putem kamera, što može pomoći u identifikaciji potencijalnih prijetnji ili nepravilnosti. Na primjer, neki sustavi omogućuju detekciju lica, prepoznavanje registracijskih oznaka vozila, prepoznavanje pokreta, pa čak i analizu emocija na licima.

    S obzirom na ove razlike između profesionalnih i potrošačkih jednostavnih sigurnosnih sustava za video nadzor, važno je uzeti u obzir sve faktore pri odabiru sustava za Vaše poslovanje. 

    Iako  kamere za osobnu upotrebu mogu biti primamljive zbog niske cijene, one ne nude istu razinu sigurnosti i pouzdanosti kao profesionalni sustavi. Stoga, za veće poslovne prostore  koji imaju veće sigurnosne potrebe za video nadzor, preporučuje se odabir profesionalnih sigurnosnih sustava kako bi se osigurala optimalna sigurnost i zaštita.


    U nastavku Vam donosimo nekoliko  važnih stvari koje se odnose na video nadzor:


    Pravni zakoni

    Prije instalacije kamera za video nadzor, važno je razmotriti sve pravne i etičke zakone. Na primjer, u nekim zemljama, ilegalno je snimati zvuk bez pristanka osoba koje se snimaju. Dodatno, mogu postojati zakoni o zaštiti privatnosti koje je potrebno poštovati, a važno je obavijestiti zaposlenike i posjetitelje da se snimaju.


    Mjesto postavljanja kamera

     Mjesto postavljanja kamera za video nadzor ključno je za učinkovitost sustava video nadzora. Kamere bi se trebale postavljati na mjesta koja su idealna u slučaju krađe ili druge kriminalne aktivnosti, kao što su ulazi i izlazi, blagajne i parkirališta. Također, postavljanje kamera treba se obaviti na način da pružaju jasan pogled bez ometanja objekata ili odsjaja svjetla.


    Nadzor

    Video nadzor je učinkovit samo ako netko nadgleda kamere i brzo može reagirati u slučaju da je potrebno. To se može učiniti tako da članovi osoblja nadgledaju kamere ili outsourcaju nadzor trećoj sigurnosnoj tvrtki. Važno je imati plan za reagiranje na razne situacije i obučiti radnike kako koristiti sustav.


    Održavanje i nadogradnje

    Sustavi video nadzora zahtijevaju redovito održavanje i nadogradnje kako bi se osiguralo da ispravno funkcioniraju i pružaju najbolju moguću sigurnost. To uključuje stvari poput čišćenja i podešavanja kamera, nadogradnje softvera i zamjene zastarjele opreme. 

    Važno je imati raspored održavanja i planirati proračun za nadogradnje po potrebi.


    Integracija s drugim sigurnosnim sustavima

    Video nadzor se može integrirati s drugim sigurnosnim sustavima, poput kontrola pristupa i alarmnih sustava, kako bi se pružilo idealno rješenje za sigurnost. Na primjer, ako se alarm aktivira, sustav video nadzora može biti postavljen da automatski započne snimanje i pošalje upozorenja sigurnosnom osoblju. Integracija može poboljšati učinkovitost cjelokupnog sigurnosnog sustava i olakšati njegovo upravljanje.

    Na tržištu postoji mnogo popularnih modela kamera za video nadzor, svaka s vlastitim jedinstvenim karakteristikama.


    Evo nekoliko primjera:


    Hikvision DS-2CD2043G0-I

     Ovo je visokoučinkovita dome kamera za video nadzor koja nudi 4-megapikselsku rezoluciju i fiksni objektiv od 2,8 mm. Ima ugrađene infracrvene LED diode za noćni vid, te podržava video kompresiju H.265+ i H.264+ kako bi se smanjila veličina datoteke i upotreba propusnosti. Kamera je vodootporna i može se koristiti za nadzor i unutar i izvan prostorija.


    Axis Q3505-V

    Axis kamera za video nadzor je  otporna fiksna  kamera koja nudi rezoluciju od 1080p i varifokalni objektiv od 2,8 mm-8 mm. Ima tehnologiju širokog dinamičkog raspona (WDR) koja pruža jasne slike u izazovnim uvjetima osvjetljenja, te podržava video kompresiju H.264 i Motion JPEG. Kamera se može koristiti za nadzor  unutar i izvan prostorija.


    Dahua IPC-HDW5231R-Z

    Ovo je visokoučinkovita dome kamera za video nadzor koja nudi 2-megapikselsku rezoluciju i varifokalni objektiv od 2,7 mm-13,5 mm. Ima ugrađene infracrvene LED diode za noćni vid, te podržava video kompresiju 


    H.265 i  H.264. 

    Kamera je vodootporna i može se koristiti za nadzor i unutar i izvan prostorija.


    Bosch AUTODOME IP 5000i


    Ovo je PTZ kamera za video nadzor visoke brzine koja nudi rezoluciju od 1080p i varifokalni objektiv od 4,3 mm-129 mm. Ima ugrađene infracrvene LED diode za noćni vid, te podržava video kompresiju H.264 i MJPEG. Kamera ima neprekidno panoramiranje od 360 stupnjeva i 30x optički zum, što je idealno za nadzor na velikim površinama.


    Samsung SNP-6321: Ovo je visokoučinkovita PTZ kamera koja nudi 2-megapikselsku rezoluciju i varifokalni objektiv od 4,44 mm-142,6 mm. Ima ugrađene infracrvene LED diode za noćni vid, te podržava video kompresiju H.264 i MJPEG. Kamera ima neprekidno panoramiranje od 360 stupnjeva i 32x optički zum, što je idealno za nadzor na velikim površinama. Također ima napredne mogućnosti analitike, uključujući otkrivanje pokreta i alarma za manipulaciju.



    Imati kameru u kući ili poslovnom prostoru može pružiti mnoge pogodnosti, kao što su:


    Odbijanje lopova

    Vidljive kamere za video nadzor mogu poslužiti kao odvraćanje od neželjenih radnji, jer prisutnost kamera često ih tjera da se dva puta razmisle prije nego što počine zločin. Znanje da se njihove radnje snimaju može učiniti da su kriminalci manje skloni ciljati Vaš dom ili posao.

    Sakupljanje dokaza

    Kamere mogu zabilježiti vrijedne dokaze u slučaju zločina ili drugog prekršaja, što može pomoći u identificiranju i pronalasku počinitelja. Videozapisi također mogu biti korišteni kao dokazi u sudskim postupcima.


    Nadzor aktivnosti

    Kamere za video nadzor Vam mogu pomoći u nadzoru aktivnosti u i oko vašeg doma ili poslovnog prostora, omogućujući Vam da budete na oprezu čak i kada fizički niste prisutni. To Vam može pomoći da otkrijete bilo kakvo sumnjivo ponašanje ili aktivnosti i poduzmete odgovarajuće mjere ako je potrebno.


    Daljinski pristup

    Mnoge moderne kamere za video nadzor dolaze s mogućnostima daljinskog pristupa, omogućujući Vam da pregledate video nadzor uživo ili snimljenu snimku bilo gdje, sve dok imate internet vezu. To može biti osobito korisno vlasnicima tvrtki koji moraju paziti na svoje prostorije dok su odsutni.


    Dodatna sigurnost

    Imati video nadzor u vašem domu ili poslovnom prostoru može Vam dati dodatnu dozu sigurnosti, znajući da imate dodatni video nadzor. Bez obzira radi li se o brizi zbog provala, krađa ili drugih vrsta zločina, imati kamere može Vam pomoći da se osjećate sigurnije i da imate povjerenja da se Vaš prostor štiti.


    Pored svih navedenih prednosti važno je napomenuti da je izuzetno bitno pravilno se zaštiti od hakiranja video nadzora.

    Zaštita korisnika od hakiranja kamera bitna je za osiguravanje njihove privatnosti i sigurnosti. 



    Evo nekoliko načina za sprečavanje hakiranja kamera


    Koristite jaka lozinke


    Stvorite snažnu i jedinstvenu lozinku za svaku kameru i izbjegavajte upotrebu zadanih lozinki. Koristite kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i simbola.Također potrebno je promijeniti lozinku svakih nekoliko mjeseci, iz tog razloga ukoliko je došlo do hakiranja kamere a da za to i neznate.


    Održavajte kamere ažurnima

     Redovito provjeravajte postoje li ažuriranja softvera i nadogradnje firmwarea za kameru, jer često sadrže sigurnosne zakrpe i popravke.


    Omogući dvofaktorsku autentikaciju

     Ovo dodaje dodatni sloj sigurnosti tako da je potreban kod ili verifikacija s drugog uređaja za pristup kameri.


    Nadamo se da smo Vam pomogli u Vašem odabiru pri kupovini Vaše idealne kamere za video nadzor.


    0